LIEVER ÉCHT AFSPREKEN
MET ONZE SPECIALISTEN?

Zelf parket leggen

Een stijlvolle parketvloer zorgt voor een warme, duurzame en authentieke sfeer in huis. Hoe kun je zelf parket leggen en waarop moet je zeker letten? In deze praktische blog verneem je er alles over.

Parket leggen: first things first

Heb je de nodige materialen aangekocht voor een vlotte start? Goed zo. Laat dan de pakken met parketlatten eerst zo’n 48 uur onaangeroerd liggen in de ruimte waar je ze gaat leggen. Denk er ook aan om de pakketten horizontaal te leggen. Zo is er geen risico dat het parket scheef zou trekken. Zorg er ook voor dat de luchtvochtigheid in de kamer zich bevindt tussen 45 en 65%. En de voorkeurstemperatuur ligt tussen 18 en 21°C.

Ontdek hoe je zelf het beste parket kunt leggen.

Parket leggen: correct starten

Je eerste opdrachten wanneer je parket wil leggen: het plaatsen van het vochtscherm. Zorg er daarbij altijd voor dat de stroken vochtscherm elkaar met 20 centimeter overlappen en dat je ze aan elkaar kleeft met dubbelzijdige kleefband. Daarna is het tijd om aan de slag te gaan met de eerste parketplank. Die plaats je altijd in een hoek van de ruimte waarin je werkt. Gebruik ook afstandsblokjes. Zo bepaal je eenvoudig de uitzettingsvoeg van 10 millimeter. Klik nu de tweede plank in de korte zijde van de eerste plank en leg ze neer met een soepele vlotte beweging. Dat doe je totdat de eerste rij volledig is gelegd. De laatste plank van de rij snij je op maat waarbij je natuurlijk ook rekening houdt met de uitzetvoeg van 10 millimeter. Ga zeker even na of de eerste rij helemaal recht ligt.

Zo kun je zelf op een praktische manier parket leggen.

Parket leggen: volgende rijen

Start nu met de tweede rij door het reststuk van de eerste rij te gebruiken. Let er wel op dat dat reststuk minimaal 30 centimeter langs is. Plaats het in de lange zijde van de vorige rij en bewaak een afstand van minimaal 30 centimeter tussen de korte zijden. Bedraagt de overbrugde afstand meer dan 6 meter in de lengte of breedte? Voorzie dan overgangsprofielen bij het leggen van je parket.

Parket leggen: afwerking

Duiken er obstakels op langs de vloer zoals verwarmingsbuizen? Zaag dan met je decoupeerzaag en stukje uit het vloerdeel. Zorg er wel voor dat de uitsparing groter is dan 10 millimeter. Zo kan de vloer netjes uitzetten. Bedek de gaten met een rozetje.

 

Goed om te weten: dit is de zwevende installatie met kliksysteem, de meest toegankelijke manier voor doe-het-zelvers. Naast deze installatiemethode bestaan er nog twee andere plaatsingswijzen waarover je op eenvoudig verzoek meer info kunt krijgen.

 

Advies voor parket leggen

Ben je op zoek naar nog meer tips voor het leggen van jouw parketvloer en zou één partner voor de levering van alle materialen handig zijn? Dan zit je twee keer goed bij Wijckmans! Neem contact met ons op voor meer informatie! Onze medewerkers staan klaar met praktische tips en informatie voor het leggen van jouw parketvloer!

Vorige

Kom alles
ontdekken in onze
showroom, maak
een afspraak of
vraag een offerte

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief of volg ons via social media.