LIEVER ÉCHT AFSPREKEN
MET ONZE SPECIALISTEN?

Al je vragen over beton beantwoord

Iedereen kent ‘beton’, maar als je er zelf wil bestellen, duiken er toch heel wat vragen op. Welk type beton heb je nodig? Hoeveel? Hoe wordt het geplaatst? Enzoverder. We zetten de meest gestelde vragen voor je op een rijtje, zodat je de juiste keuzes maakt voor jouw project.

 

Hoe bestel ik beton?

Bij het bestellen en plaatsen van beton komt heel wat kijken. Daarom lijsten we de vier grote stappen die je onderneemt, of die je aannemer onderneemt, even voor je op:

  • Stap 1: bepalen welk beton je gaat gebruiken.
  • Stap 2: berekenen hoeveel beton er nodig is.
  • Stap 3: nagaan welke loswijze geschikt is voor je werf.
  • Stap 4: ons alle relevante info verschaffen om de levering correct te laten verlopen.

 

Voor professionele klanten is er de mogelijkheid om efficiënt en foutloos beton te bestellen via de Wijckmans-beton app. Deze vind je terug in de App Store en de Google Playstore

 

Welk beton heb ik nodig?

Het ene beton is het andere niet. De consistentie, korrelgrootte en sterkteklasse zijn maar enkele van de aspecten die verschillende soorten beton van elkaar onderscheiden. Welk beton geschikt is voor jouw project hangt af van de omgeving (vb. binnen of buiten), welk gewicht het moet dragen, of het in contact komt met zuur en/of zout en tal van andere factoren. Daarom wordt de samenstelling van het beton dat je nodig hebt normaal bepaald door je architect of ingenieur, of kan je bij Wijckmans terecht voor persoonlijke begeleiding en hulp.

 

Hoeveel beton heb ik nodig?

Om de juiste hoeveelheid beton te bepalen, vertrek je van de lengte, breedte en hoogte/diepte van de oppervlakte die gebetonneerd wordt (vb. een oppervlak van 10 m x 10 m x 15 cm dik = 15 m³). Op basis daarvan bereken je hoeveel liter beton er nodig is om dit volume te creëren. Voor potten en balken rekenen we bijvoorbeeld 90 l/m². Voor voegvulling van welfsels 20 l/m³ (inclusief de afstand tot de randbekisting). Het is best om altijd wat marge te voorzien. Funderingen en bekistingen zijn namelijk niet altijd overal even diep en soms moeilijk op te meten. Extra marge is ook belangrijk wanneer het gaat om grote hoeveelheden beton die gepompt worden.

 

Hoe wordt mijn beton geleverd?

Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van het type beton, de hoeveelheid en de plaats van de levering:

  • In een kruiwagen, die je zelf naar de stortplaats rijdt. Voor deze optie houd je er wel best rekening mee dat een volle kruiwagen zo’n 60 liter vloeibaar beton bevat en je dus voor 1 m³ beton al snel 16 keer op en neer loopt van de mixer naar de werf. Voorzie dus zeker genoeg helpende handen.
  • Met behulp van een betonpomp. Bekijk in dit geval op voorhand waar de betonpomp opgesteld kan worden (met plaats voor de steunpoten) en overleg met een specialist hoe ver en hoe hoog er gepompt moet worden, om onverwachte problemen te voorkomen.
  • Rechtstreeks vanuit de mixer. Hiervoor mag de losafstand maximaal 7 meter zijn vanaf de achterkant van de mixer, en moet er voldoende hoogteverschil zijn tussen de mixer en de toegang tot de stortplaats (vb. door een raam) om het beton te laten stromen. Voor een losafstand van 7 meter is het minimaal verval 1,5 meter.

Moet de betonmixer op je terrein rijden om bij de stortplek te geraken? Ga dan na of je ondergrond wel sterk genoeg is voor het gewicht.

 

Kan mijn ondergrond een betonmixer aan?

Een betonmixer kan tot 44 ton wegen. De werf moet daarom bereikbaar zijn via een verharde ondergrond, als het lossen niet vanop afstand kan gebeuren. Onze chauffeurs rijden enkel op je onverhard terrein op jouw vraag en verantwoordelijkheid. Twijfel je over de bereikbaarheid van je werf? Onze transportplanners staan je graag bij met advies.

 

Wat wordt er van mij verwacht tijdens de levering?

Om de levering van je beton veilig te laten verlopen, vragen we je om volgende regels in acht te nemen:
  • Draag beschermende kleding, waterdicht schoeisel en geschikte handschoenen.
  • Laat geen kinderen, huisdieren of overbodige toeschouwers toe op de werf.
  • Vermijd contact met huid en ogen. Bij contact met de ogen: onmiddellijk afspoelen met water en een arts raadplegen.

Wanneer wordt mijn beton geleverd?

Bij de bestelling spreken we onmiddellijk een concrete leveringsdatum af. Betonleveringen zijn mogelijk op weekdagen tussen 6u en 16u, in elk seizoen. Met de nodige maatregelen kan beton perfect gestort worden in de zomer en winter. Buiten beton storten is wel afgeraden bij temperaturen boven 25°C en onder -2°C. De omstandigheden op de werf geven de doorslag. Een fundering in de grond is bijvoorbeeld anders dan een druklaag op bevroren welfsels.

 

Welke informatie heeft Wijckmans nodig voor de levering van mijn beton? 

Om alles vlot te laten verlopen, vragen we dat je ons tijdig deze gegevens bezorgt: je naam, werfadres, facturatieadres, het gsm-nummer van de contactpersoon op de werf, het gewenste leveringsmoment en eventuele aspecten waarmee rekening gehouden moet worden.


Wat na de levering van mijn beton?

Wijckmans verzorgt enkel de levering van je beton, maar onze specialisten geven je met plezier uitleg en tips voor het nivelleren van je beton op de werf. Gemiddeld heb je één uur de tijd om vers beton te verwerken voor het hard wordt.

 

Mag ik water toevoegen aan mijn beton om het smeuïger te maken?

Toevoeging van water zorgt ervoor dat je beton minder sterk wordt, en is daarom altijd op eigen risico. De meeste betonsoorten worden reeds in S4, de op één na ‘natste’ klasse van beton, gestort en hoeven dus niet aangelengd te worden. In geval van nood voeg je een speciale hulpstof toe om het beton plastischer te maken zonder de sterkte te verminderen.

 

Wat kost beton?

De kostprijs van beton is afhankelijk van verschillende factoren: het type beton, de hoeveelheid, de loswijze en plaats van levering. Vraag een offerte op maat van jouw project voor een inschatting.

 

Kan ik genieten van een verlaagd btw-tarief als mijn woning ouder is dan 10 jaar?

Ja, maar enkel als het beton met een betonpomp of rechtstreeks in de bekisting gestort wordt, en als het gaat om een uitbreiding of renovatie van je woning. Betonleveringen voor een tuinhuis of voor een losstaande garage vallen bijvoorbeeld niet onder die regeling. Ook als je het beton zelf met kruiwagens naar de losplaats brengt, blijft het btw-tarief van 21% van toepassing.

 

Graag meer technische details over beton? Raadpleeg de technische fiches van Febelcem voor alle specificaties.

 

Geen antwoord gevonden op je vraag? Aarzel niet om ons te contacteren op 013 35 56 21, beton@wijckmans.be, of via het contactformulier.

Kom alles
ontdekken in onze
showroom, maak
een afspraak of
vraag een offerte

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief of volg ons via social media.