LIEVER ÉCHT AFSPREKEN
MET ONZE SPECIALISTEN?

Zelf een klinkerterras aanleggen

Een klinkerterras aanleggen, lijkt vaak moeilijker dan het is. Met deze praktische tips leiden we jou doorheen het hele proces met als resultaat een nagelnieuw en piekfijn aangelegd klinkerterras.

Klinkerterras aanleggen: selecteer je klinkers

Je klinkerterras aanleggen, begint uiteraard bij de keuze van je klinkers. Neem je tijd om geschikte klinkers te kiezen. Denk er ook aan om bij de plaatsing ervan altijd klinkers van verschillende pallets door elkaar te gebruiken. Zo krijg je een harmonieus geheel en maakt het niet uit dat klinkers uit het ene lot vermengd zijn met stenen uit een ander lot. Controleer elke klinker ook op barsten en kleurverschillen voor je hem in het klinkerbed legt.

Je klinkerterras aanleggen, begint uiteraard bij de keuze van je klinkers.

Klinkerterras aanleggen: plaats de kantopsluiting eerst

Het ergste wat je kan overkomen bij het aanleggen van je klinkerterras zijn schuivende klinkers. Om dat te vermijden, plaats je eerst een brede of diepe kantopsluiting of borduur. Bepaal de afstand door voorlopig een rij klinkers tussen de kanten te leggen.

Het ergste wat je kan overkomen bij het aanleggen van je klinkerterras zijn schuivende klinkers.

Klinkerterras aanleggen: tijd voor de fundering

Een belangrijke fase bij het aanleggen van een klinkerterras: bereid de fundering van je klinkerterras voor. Dat doe je met een stabilisémengsel van rivierzand en cement. Verwerk de stabilisé gelijkmatig binnen de 3 uur en zorg voor een stabilisébed van 15 centimeter dik. Waak er verder ook over dat de bovenzijde van de stabilisélaag een hellingsgraad van 1% bedraagt richting tuinzijde, zodat regenwater altijd naar de tuin loopt.

Klinkerterras aanleggen: straatlaag en klinkers plaatsen

Bovenop de stabilisé moet er een straatlaag komen met hetzelfde stabilisémengsel. Maak die laag 3 à 4 centimeter dik. Waarom een straatlaag? Die zorgt ervoor dat eventuele verschillende diktes van de klinkers perfect wordt opgevangen en je dus een mooi egaal klinkerterras kunt aanleggen. Nu is het tijd om de klinkers op de straatlaag te leggen. Zorg voor een kleine voeg tussen de klinkers en hou rekening met een verval van 1 à 2 centimeter. Zo vermijd je dat er na een fikse regenbui waterplassen op je terras blijven staan.

Klinkerterras aanleggen: voegen en trillen

De laatste stappen om je klinkerterras aan te leggen: strooi wit zand op de stenen en borstel het zorgvuldig tussen alle voegen. Daarna is het tijd om de klinkers vast te leggen met de trilplaat. Tril met de trilplaat van de buitenkant naar het midden.

Bereid de fundering van je klinkerterras voor met een stabilisémengsel.

Klinkerterras aanleggen: Wijckmans staat voor je klaar

Ben je op zoek naar het juiste advies en alle professionele materialen om zelf je klinkerterras aan te leggen? Kom dan zeker eens langs bij Wijckmans! Onze medewerkers helpen je graag verder en geven nuttige tips voor een vlotte plaatsing.

Vorige

Kom alles
ontdekken in onze
showroom, maak
een afspraak of
vraag een offerte

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief of volg ons via social media.