LIEVER ÉCHT AFSPREKEN
MET ONZE SPECIALISTEN?

Zelf betonfundering gieten voor tuinhuis

Een tuinhuis is een praktische troef. Je bergt er heel wat praktische zaken in op die anders toch maar in de weg staan of liggen. Een tuinhuis installeren, doe je vrij eenvoudig zelf. Je eerste belangrijke stap: de betonfundering gieten. In deze blog ontdek je hoe je dat het best aanpakt.

Betonfundering gieten: de ideale locatie bepalen

Wil jij je tuinhuis goed positioneren in je tuin? Denk dan eerst en vooral goed na waar je het hebben wilt en of die plek beantwoordt aan alle stedenbouwkundige voorschriften van je stad of gemeente. Pas als de locatie vastligt, kun je beginnen met de voorbereidingen om zelf de betonfundering te gieten. 

Giet zelf de betonfundering van je tuinhuis.

Ben je van plan om veel dingen in je tuinhuis op te bergen die je vaak nodig hebt? Dan opteer je misschien best voor een plek wat dichter bij je woning. In alle andere gevallen kan het tuinhuis gerust wat meer naar achter in je tuin worden geplaatst. Om de betonfundering te kunnen gieten, plaats je de houten paaltjes in de grond en baken je zo de omtrek van je betonplaat af door spankoord langs alle paaltjes te spannen.

Betonfundering gieten: teken een plan

Nu is het tijd om al het materiaal te kopen om de betonfundering te gieten. Maak eerst een plan van je tuin en duid nauwkeurig aan waar het tuinhuis zal komen. Tip: voorzie op het plan ook de nodige aanduidingen voor elektriciteits- en waterleidingen (indien van toepassing). Een gedetailleerd bouwplan laat je ook toe om je in de bouwmaterialenwinkel zo gericht mogelijk te laten adviseren.

Om de betonfundering te gieten, is het noodzakelijk dat je de fundering goed uitgraaft.

Betonfundering gieten: fundering uitgraven

Om de betonfundering te gieten, is het noodzakelijk dat je de fundering goed uitgraaft. Verwijder alle aarde tot op een diepte van ongeveer 20 centimeter. Tril de ondergrond goed aan. Zo voorkom je verzakkingen. Daarna breng je een bekisting aan met houten platen en leg je plastic folie. Die zorgt ervoor dat het vocht inwerkt op de cementlaag en niet de grond intrekt.

 

Betonfundering gieten: beton storten

Is het oppervlak van je betonplaat eerder klein? Dan kun je makkelijk zelf beton aanmaken en zo de betonfundering gieten. Voor grotere betonplaten is het vaak handiger om stortbeton te laten leveren. Stort het beton in één keer over de hele fundering uit, zo voorkom je naden. 

Zorg voor wapeningsnetten op halve hoogte. Die vangen de betonspanningen bij krimpen en uitzetten op. Maak het betonoppervlak daarna gelijk met een profiel of een rei.

Betonfundering gieten: Wijckmans staat voor je klaar

Bij Wijckmans vind je niet alleen alle materialen die je nodig hebt om je betonfundering te gieten. Onze medewerkers bieden je bovendien professioneel advies. Zo sla jij twee vliegen in één klap!

 

Ontdek ons ruime gamma!

 

Jouw boodschappenlijst:

 • Plastic folie
 • Wapeningsnet
 • Afstandshouders
 • Beton (eventueel betonmolen)
 • Profiel of reilat
 • Schop
 • Kruiwagen
 • Spankoord
 • Houten paaltjes
 • Houten planken
 • Trilplank of wals
Vorige

Kom alles
ontdekken in onze
showroom, maak
een afspraak of
vraag een offerte

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief of volg ons via social media.