LIEVER ÉCHT AFSPREKEN
MET ONZE SPECIALISTEN?

Klinkers kiezen

Ben je op zoek naar de juiste verharding voor je terras, oprit of tuinpaadjes? Klinkers zijn in veel opzichten een interessante keuze, denk maar aan de prijs, het beperkte onderhoud, de slipvastheid, de variatie aan uitvoeringen … Daarom zijn en blijven ze in Vlaanderen een populaire optie. In deze blog geven we een overzicht van de materialen, formaten en afwerkingen waaruit je kunt kiezen.

Klinkers uit verschillende materialen

De ene klinker is de andere niet. Eén van de eerste keuzes die je moet maken, is uit welk materiaal je klinkers gemaakt moeten zijn. Hier zijn een aantal aspecten om rekening mee te houden. Betonklinkers zijn bijvoorbeeld redelijk goedkoop, maar kunnen soms wat van hun kleur verliezen. Om de toplaag te beschermen en te voorkomen dat de klinkers poreuzer worden, en dus kwetsbaarder voor mossen en algen, reinig je betonklinkers best niet met een hogedrukreiniger. Kleiklinkers zijn iets duurder, maar zijn kleurvast en van nature beter bestand tegen mossen en algen. Wil je ervoor zorgen dat regen netjes in de grond gedraineerd wordt, in plaats van horizontaal afgevoerd van je oprit, terras of tuinpad? Dan zijn waterdoorlatende klinkers het overwegen waard.

Klinkers zijn in veel opzichten een interessante keuze, denk maar aan de prijs, het beperkte onderhoud, de slipvastheid, de variatie aan uitvoeringen …

Klinkers in verschillende vormen en formaten

Klinkers bestaan in allerlei vormen en formaten: van kleine mozaïekkasseien, tot vierkante, rechthoekige of langwerpige klinkers. De keuze die je maakt, is persoonlijk en afhankelijk van je tuin en de buitenafwerking van je woning. Ook het legverband heeft een groot effect op de uitstraling van je verharde oppervlakken. Veelvoorkomende keuzes met langwerpige stenen zijn het halfsteensverband, het keperverband (of visgraatmotief), het blokverband en elleboogverband.

Het grootste verschil in afwerking tussen verschillende klinkers, zit hem in de afronding of niet-afronding van de scherpe kanten.

Klinkers in verschillende kleuren en afwerkingen

Het grootste verschil in afwerking tussen verschillende klinkers, zit hem in de afronding of niet-afronding van de scherpe kanten. Zogenaamde ‘getrommelde klinkers’ zijn in een trommel door elkaar geschud, waardoor ze een verouderde look krijgen. Cilinder getrommelde klinkers hebben nog een iets andere uitstraling dan inline getrommelde klinkers. De verschillende afwerkingen verschillen alleen op esthetisch vlak.

Voor de kleur kies je best voor voldoende contrast met de steen van je gevel. Onthoud dat je klinkers met de tijd enkel lichter worden van kleur door onderhoud en de natuurelementen. Terwijl je het bij een oprit best eenvoudig houdt (bv. met Belgisch porfier), kan je voor een terras gerust kiezen voor een kleurrijke steen, eventueel met een patroon.

 

Bestel je klinkers bij Wijckmans

Moeite om de juiste keuze te maken? Kom klinkers in verschillende vormen, kleuren en formaten vergelijken in onze showroom in Ham en vraag persoonlijk advies van onze specialisten ter zake.

Vorige

Kom alles
ontdekken in onze
showroom, maak
een afspraak of
vraag een offerte

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief of volg ons via social media.