LIEVER ÉCHT AFSPREKEN
MET ONZE SPECIALISTEN?

Tips voor het aanleggen van je terras

Van zomerse tuinfeestjes tot gezellige winterbarbecues: een stijlvol terras is de ideale setting voor al je sociale buitenactiviteiten. Maar ook voor me-time is er geen beter decor dan een fraai en praktisch terras. Dus grijp je spade! … Of lees toch beter eerst deze tips, en voorkom dat het terras van je dromen uitdraait op de teleurstelling van je leven.

Het ultieme terras: een goed ontwerp is het halve werk

Een terras is altijd een leuk verlengstuk van je woning. Maar om optimaal en op lange termijn te genieten van wat extra buitenruimte, denk je best goed na over het ontwerp. Hoe groot moet je terras zijn om al je tuinmeubelair te plaatsen? Moet er plaats voorzien worden voor plantenbakken? Moet er elektriciteit gelegd worden om sfeervolle verlichting te kunnen installeren?

 

Van zomerse tuinfeestjes tot gezellige winterbarbecues: een stijlvol terras is de ideale setting voor al je sociale buitenactiviteiten.

Daarnaast is het belangrijk dat je even stilstaat bij de afwatering. Water dat blijft staan, kan ’s winters namelijk bevriezen en het materiaal beschadigen. En denk ook nog wat verder. Het kroonjuweel van je tuin is immers ook goed afgestemd op de omgeving. Hoe laat je de oprit en het tuinpad mooi aansluiten? Wil je een terras op dezelfde hoogte, hoger of lager dan je tuin en heb je daarvoor misschien keerwanden nodig? Je houdt er best rekening mee voor je begint.

 

Zo kies je het juiste materiaal voor je terras

De materialen maken het terras, maar er zijn tal van aspecten om rekening mee te houden naast esthetiek. Hout heeft bijvoorbeeld een mooie, natuurlijke uitstraling, maar kan glad zijn bij nat weer. Hetzelfde geldt voor keramiek, dat anderzijds wel zeer onderhoudsvriendelijk is. Natuursteen is dan weer tamelijk slipvast, maar wel vlekgevoelig en dus geen ideale ondergrond voor je barbecue. Met deze vuistregels kom je al een heel eind:

Mogelijk moeten er tegeldragers geplaatst worden om een vlak en stabiel oppervlak te creëren.
  • Poreuze materialen zijn slipvaster dan minder poreuze materialen.
  • Materialen met reliëf zijn slipvaster dan gladde materialen.
  • Grote tegels hebben minder voegen en zijn dus onderhoudsvriendelijker dan kleine tegels.
  • Aan kleine tegels heb je minder snijwerk en dus minder verlies.
Zorg ook voor de juiste ondergrond. Kies je voor tegels? Mogelijk moeten er tegeldragers geplaatst worden om een vlak en stabiel oppervlak te creëren. Bouw je terras ook best niet rechtstreeks op beton, maar wel op een gestabiliseerd zandbed met onderliggende waterdoorlatende funderingslaag. In sommige gemeenten is het zelfs verplicht om (deels) waterdoorlatende materialen te gebruiken voor je terras. Zorg dus zeker dat je droog zit én in orde bent met de bouwvoorschriften van je woonplaats.

Een terras dat blijft stralen

Een terras is gemaakt om van te genieten. Kies dus voor materialen die volledig naar jouw zin zijn en behandel ze met liefde. Laat je beton, keramiek of natuursteen behandelen met een speciale coating om het te beschermen tegen de natuurelementen, en voorkom onkruid tussen je tegels door de voegen aan te vullen met schoon zand of voegmiddel. Twijfel je tussen de materialen, over je ontwerp of het onderhoud?

Een terras is gemaakt om van te genieten.
Laat je adviseren door onze experts. We helpen je de juiste keuzes te maken voor een terras waarop je echt thuis kan komen.
Vorige

Kom alles
ontdekken in onze
showroom, maak
een afspraak of
vraag een offerte

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief of volg ons via social media.