LIEVER ÉCHT AFSPREKEN
MET ONZE SPECIALISTEN?

Wat is het verschil tussen geoliede en geverniste parket?  

Droom je van een parketvloer, maar twijfel je tussen vernissen of oliën? In deze blog leggen we de verschillende kenmerken uit zodat jij de juiste keuze kan maken wat betreft de uitstraling en het gewenste onderhoud van je houten vloer. Ontdek het verschil tussen geoliede en geverniste parket. 

Geverniste parket 

Geverniste parketvoeren worden afgewerkt met een beschermende vernislaag. Deze vernislaag vormt een slijtvaste film over de houten vloer en dringt ook deels in het hout. Over het algemeen heeft geverniste parket een glanzende of matte afwerking, afhankelijk van de gekozen vernis. Bij klassieke houten vloeren wordt vaak gekozen voor een glimmende vernis. Let wel op dat bij een matte laklaag minder snel doffe plekken zullen verschijnen door slijtage.  

Een vernislaag gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee en beschermt het hout tegen slijtage, krassen en vloeistoffen. Geverniste vloeren zijn daardoor goed schoon te maken en vereisen minder onderhoud dan een geoliede parket. Bij beschadigingen moet vaak de gehele vloer opnieuw geschuurd worden, wat een tijdintensief en kostelijk proces is. Regelmatig stofzuigen en af en toe met nat reinigen is de boodschap voor een langere houdbaarheid. 


Man en vrouw kiezen tussen geoliede of geverniste parket.
Vrouw toont geoliede parket.

Geoliede parket 

Geoliede parketvloeren worden behandeld met olie die in het hout wordt geabsorbeerd. Er zijn twee soorten olie: hardwaxolie en natuurlijke olie. Ze hebben meestal een warme en natuurlijke uitstraling en kunnen mat of glanzend afgewerkt worden, afhankelijk van de gebruikte olie.  

Geoliede vloeren behouden vaak meer van de natuurlijke uitstraling van het hout. Je kan ze makkelijk schoonmaken door ze te stofzuigen en nadien te dweilen met het bijgeleverde schoonmaakmiddel. Nog een voordeel is dat eventuele beschadigingen lokaal gerepareerd kunnen worden zonder dat de hele vloer opnieuw hoeft te worden behandeld. Wel vereisen geoliede vloeren mogelijk vaker onderhoud en opfrisbeurten dan geverniste vloeren. 

 

Welke afwerking kies jij? 

De keuze tussen geverniste en geoliede parketvloeren hangt vaak af van persoonlijke voorkeur, de beoogde uitstraling, het gewenste onderhoudsniveau en het budget. Geverniste vloeren bieden over het algemeen een gemakkelijker te onderhouden oppervlak, terwijl geoliede vloeren een meer natuurlijke uitstraling behouden en lokale reparaties toestaan. Aan jou de keuze!  

Vorige

Kom alles
ontdekken in onze
showroom, maak
een afspraak of
vraag een offerte

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief of volg ons via social media.