LIEVER ÉCHT AFSPREKEN
MET ONZE SPECIALISTEN?

Zelf een tuinmuurtje metselen

Een tuinmuurtje is meer dan een afboording van je tuin. Het is een decoratief element waarin jij je creativiteit kunt tonen. Tenminste, wanneer je weet hoe je zo’n muurtje moet metselen. Dankzij dit kraakheldere stappenplan komt dat helemaal goed!

Tuinmuurtje metselen: fundering

Hoewel een tuinmuurtje vaak niet echt hoog is, doe je er toch goed aan om voldoende aandacht te besteden aan de fundering. Maak daarom een geul over de hele lengte waar het muurtje zal komen. Wanneer je tot een halve meter diepte graaft, heb je vaak al een voldoende stevige ondergrond. Let er op dat je de geul twee keer zo breed uitgraaft als de dikte van het muurtje.

Ontdek alle stappen voor het metselen van een tuinmuurtje.
Nadat je twee betonijzers in de lengterichting hebt gelegd, giet je de geul vol met beton. Dat laat je enkele dagen drogen voor je begint te metselen.

Tuinmuurtje metselen: voorbereiding

Bereken voor je start met metselen eerst even hoeveel bakstenen en mortel het metselwerk vraagt. Plaats de profielen aan beide uiteinden van de muur en maak ze stevig vast met twee schoorlatten.

Zo kun je zelf een tuinmuurtje metselen.

Tuinmuurtje metselen: metselen maar!

Nu is het moment aangebroken om te gaan metselen. Span je metselkoord tussen de profielen op de hoogte van de eerste laag bakstenen en check of het koord waterpas hangt. Breng de mortel aan op de fundering en plaats de eerste steen stevig in de mortellaag. Strijk nog wat mortel op de zijkant van de steen en zet dan de volgende steen met een troffel op zijn plaats.

Zo werk je nu ook de volgende lagen af. Plaats tussen de eerste en tweede laag een waterkerende laag om opstijgend vocht tegen te gaan. Hou voor elke baksteenlaag goed in de gaten dat je nog steeds waterpas werkt en verwijder overtollige mortel snel voor het kan drogen.

Tuinmuurtje metselen: waterdichte afwerking

Een tuinmuurtje krijgt af te rekenen met alle mogelijke weersomstandigheden. Zorg er daarom voor dat de bovenlaag waterdicht is. Daarvoor kun je werken met afdeksteen of door een toplaag van gekantelde stenen te voorzien. Daarna rest nog alleen het voegwerk van het muurtje en klaar is kees!

Tuinmuurtje metselen met Wijckmans

Heb je na het lezen van deze bijdrage zin gekregen om zelf aan de slag te gaan met het metselen van je tuinmuurtje? Kom dan gerust langs bij Wijckmans. Je vindt er niet alleen alle bouwmaterialen en gereedschappen die je nodig hebt, onze ervaren bouwadviseurs staan je ook bij met raad en daad!

Vorige

Kom alles
ontdekken in onze
showroom, maak
een afspraak of
vraag een offerte

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief of volg ons via social media.